ÇALIŞIP İKTİSATLI OLARAK KAZANDIKLARIMIZ
ÇALIŞIP İKTİSATLI OLARAK KAZANDIKLARIMIZ
Dünyayı saran toplumsal ve kişisel krizlerle baş etmek için, pratik yöntemleri uygulayarak, krizi atlatıp, mutlu sürprizlerle bile karşılaşabiliriz.
Büyüklerimizin bir sözü vardır. “Gençlik bilebilse, ihtiyarlık yapabilse” diye. ihtiyarlıkta da insan bilebilse artık yapacak gücü ve zamanı kalmamış oluyor. Bu gün teknoloji çağındayız bilgiye erişim kolay insanlar daha bilinçli olabilir, lakin bilgi uygulamada değil sadece akılda kalıyor. Bilgiyi kullanmak ayrıca akıl ve beceri ister bunun içinde önce çırak, sonra usta olunur, çırak olmadan, usta olunmaz.
İnsan gençlik yıllarında bilgi ve tecrübelerden faydalanıp, dünya ve ahret geleceğini güven altına almalı, gençlikte yapılan hataların acısı ömür boyu yaşanır.
Maddi sorunlar yaşamamak için, ailemizin görüşlerini alarak, aylık gelir ve giderimizi bir masaya yatıralım, Kazancımızı artırabilmek için ikinci bir iş edinebiliriz, gelirleri artırıp, gereksiz giderleri azaltabiliriz ? Elektrikten, sudan, her şeyden tasarruf yapabiliriz? Atıklardan da faydalanarak tasarruf yapabilir, ücret ödemeden imece usulü çalışabilir miyiz? Aile bireyleri olarak bu sorulara cevap vererek hayatımızı ve işimizi kolaylaştırıp, geleceğimize bazen çevremize yönelik desteklerde bulunabilir miyiz diye düşünmeliyiz.
Harcamalarımız için mutlaka bir liste hazırlamalı, bizim buna gerçekten ihtiyacımız var mı diye düşünmeli, birbirine eş değerde olan gıdaların, hesaplı olanını alıp, kanaat sahibi olmalı, çeşnici olmamalıdır. Listemizin haricinde, başka alış veriş yapmamalı sadece ihtiyacımızı almalıyız. Gereğinde aylık ve yıllık alış verişleri toptan yapmayı adet haline getirmeli, iktisatlı olmalıyız.
Günlük ve aylık gelirimize bir ek gelir yapabilir miyiz? 2 hatta 3 işi bir arada nasıl yürütebilir, zamanımızı nasıl değerlendiririz. Bunun için mesleğimizin, işimizin incelik ve özelliklerini, önce kağıt üzerinde bir sıralamalı bazı işlerimizi bir arada yapabilir miyim diye araştırmalı kendimize sormalıyız.
Ya hiç gelirimiz yoksa o zaman sağlığın en büyük nimetlerden biri olduğunu düşünerek, kendimize uygun iş buluncaya kadar, ne iş bulursak çalışmalı yada kabiliyetimize ve mesleğimize uygun kazanç getirecek bir iş kurmalıyız. İş kurmak için, para gerekir diyenlere hayır, paran yoksa. Ailenizin ve yakınlarınızın desteğini alıp sıfırdan başlayabilirsiniz. Bunun için özelliklerimizi yine masaya yatıralım ve neler yapacağımızı düşünelim. Dürüstlük hazinedir işi iyi yapıp, dürüstlükten ayrılmadan, yapabileceğimiz işlerin en iyisini zamana ve ihtiyaca en uygun olanı yapmalı, her şeye rağmen zorluklara dayanmalıyız. Çünkü “Engeller aşmak içindir, takılmak için değil”.
Çalışacak ne sağlığımız nede gençliğimiz kalmamışsa bile yine de yapabileceğimiz işler olabilir. Her şeyden önce çalışan kazanan iyi insanlara dua edelim, iyi insanları kimse yarı yolda koymaz yardımcı olurlar, kanaatkarlık zenginliktir.
Kazanmasını bilmek ne kadar önemli ise, yerinde harcama yapmakta o kadar önemlidir. Savurgan yada cimri olmadan orta yolu bulmak aklın ve hakkın yoludur. Kazanmak kadar, harcamaya da dikkat eden, bu konuda düşünen, araştıran, uygulayan enerjik insanların ekonomisi, her zaman tavana vuracaktır.
Evet! bu konuda bilgili olmak yetmiyor, hayata uygulamak da gerekiyor. İşe başlarken besmele ile işe başlamalı, rızkın tek sahibi (Allah’ (cc) dan) yardım istemeli, Allah’ın Ya Rezzak adını her gün (308) kez tekrarlayarak işe koyulmalıdır. Telkin ve duanın önemi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kainatın Hakimi Allah’ın (cc)99 güzel isimlerinden derdimize derman olan ismini sade darda kalınca değil, her daim anarak sıkıntıdan kurtulabiliriz. Yaratanı anıp, onun özelliklerini tanıyıp, ona layık kul olmaya çalışalım. kendimize çevremize bakalım bizi ne kadar mükemmel yaratmış, ne güzel nimetler ihsan eylemiş, Ona ne kadar teşekkür etsek azdır.
Unutmamalı ki; “Dünya ahretin tarlasıdır, Dünyada neyi ekersen, Ahirette onu biçersin” “Dünyanı ve ahretini çalışarak kazanırsın".
Selam ve saygılarımla
Yazan: Raziye Ünal