KARDEŞLERİN BİRBİRİNE KARŞI GÖREVLERİ
Aile içinde anne ve babadan sonra birbirine en yakın kişiler, kardeşlerdir. Duygusal olarak ve soya çekim yoluyla da aynı anne ve babadan aldıkları özelliklerle donatılmışlardır. Aynı kökten beslenen, aynı anne ve babanın sevgi ve şefkatini gören kardeşler arasında çok güçlü bir bağ vardır. Bu bağı ömür boyu karumalı, birbirlerine karşı iyi davranmalı, küçükler büyüklere itaat edip onlara saygı beslemeli, büyükler de küçüklere karşı affedici olmalı hoşgörü ile davranmalıdırlar. Ancak bu şekilde âile ve kardeşler arasında huzur ve mutluluk sağlanabilir.
Kardeşler maddî ve nefsani hırs sebebiyle, aralarındaki birlik ve beraberliği, bozmamalıdırlar. Büyük kardeşler her zaman idareci ve güzel örnek olmalı, küçüklerin yanlışlarını gördüklerinde, onları kırmadan uyarmalıdırlar. Küçükler de
büyüklerini her zaman saymalı, uyarılarına kulak vermelidir. Her şeye rağmen bir anlaşmazlık olursa konuyu uzatmayarak kırıcı olmamalı, sorunların çözümünü zamana bırakmalıdır.
Kıskançlığın çok kötü bir hastalıktır, kardeşler arasındaki geçimsizliğin nedenlerinden biri de kıskançlık ve bencilliktir. Olurda kardeşlerden birinin kabiliyeti diğerinden daha iyi durumda olduğunda kıskançlık etmemelidir. Aslında kardeşimizin başarısı bizim öğünç kaynağımız olmalıdır. Kimi insan ilme meraklıdır, o sahada ilerler, şan şöhret sahibi olur; kimi insan da ticarete meraklıdır, o sahada çalışır, ilerler, zengin olabilir. Bunları olgunlukla karşılamalı, herkesin aynı sahada başarılı olmayacağı gerçeği unutulmamalıdır. Aralarındaki dayanışma ve yardımlaşma, bilgi ve iş düzeyinde her zaman devam etmelidir. Birlik ve beraberlikten güç doğduğu unutulmamalıdır.
Aralarındaki -varsa tabii- fikir ayrılıklarını, konuşarak, birbirlerinin düşüncelerine hürmet duyarak çözüm yoluna koymalıdırlar. Eğer anlaşamıyorlarsa konuyu orada kesmeli sertlikler, kırıcı sözler ve tartışmalara meydan verilmemeli, kötü sonuçlara huzursuzluklara yer vermemelidir.
“Büyük kardeşin küçük kardeş üzerindeki hakkı, babanın çocukları üzerindeki hakkı gibidir.”Birine iyilik yapmanız gerektiğinde sırayla“Anneye, babaya, kız kardeşe, erkek kardeşe yapmalıdır, bunlardan sonra da sizlerde hakkı bulunan yakınlara yapmalı ve ziyaret etmelidir.
Kardeşler birbirlerini tamamlayan bir bütünün parçaları gibi bir makinanın parçaları gibi olmalı, Miras, para ve mal gibi şeyler, maddi çıkarlar, kardeşlerin aralarındaki birliği bozmamalı, kardeşleri birbirinden uzaklaştırmamalıdır. Ana baba vefat ettiğinde Büyük kardeşler küçükler için ana, baba yerindedir. Küçükler büyüklere saygı göstermeli, onlara karşı gelmekten, kırıcı söz ve davranışlardan sakınmalıdır. Ana babanın vefatından sonra özel gün ve bayramlarda büyük kardeşin evinde toplanmalıdırlar eğer müsait olmazlarsa bir sonraki kardeşin evinde toplanılır. Büyükler de küçüklere karşı, sevgi ve merhamet göstermelidir. Kardeşler birbirlerine iyilik yapmalı, birbirlerinin menfaatini kendi menfaati gibi gözetmelidir. Hayat boyu bu düsturlara riayet edenler, ömür boyu dünyada perişan olmazlar, çünkü dara düştüklerinde arkalarında kendilerini destekleyen kardeşleri vardır.
Yazan Raziye Ünal