PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK, NASIL OLUR?
İnsanoğlu öyle sorunlar yaşar ki o sorunların altından kalktığında pisikolojisi daha da güçlenir, yoksa sorunların altında ise ezilir kalır.
İnsan sevdiğini, işini kaybettiğinde, zulme, işkence ve iftiralara uğradığında, işten çıkarıldığında, ülke de savaş yaşadığında, aile içi kavgalarda, boşanmalarda, Afetler, kaza, sakatlık ve ağır hastalıklarda, insan psikolojik olarak duvara toslar. Bu durumda, olayları metanetle karşılayamayan, canı yanıp, ağlayan insan depresyonlara girer ve psikolojisi çöker.
Ancak sorunlar dibe vurduğunda, kusuru kendinde arayıp, hayatın bir imtihan olduğunu düşündüğü, kendine, ailesine karşı görev ve sorumluluklarına dört elle sarıldığında, anlamaya ve anlaşılmaya çalıştığında psikolojisi düzelir ve hayata yeniden bağlanır.
“Sana gelen her iyilik Allah’tandır. Başına gelen her fenalık ise senin kendi nefsindendi.” (Nisa, 4/79). Bu ayetin anlamı: Olaylara zamanında müdahale edip, yapıp düzeltmediğimizden, takdir etmediğimizden, uyanık barışçıl olmadığımızdan, çevremizi uyarmadığımızdan, cehaletten, israflardan, farkına varmadan yaptığımız günahlar dan, kendimizi kusursuz gördüğümüz, nefsi nedenlerdendir.
Hayat bir imtihandır, bütün bunlara dikkat ettiğimiz halde musibete uğramışsak sabır ve kurtuluş için çalıştığımızda, psikolojik sağlamlığımız artıracak, başka sorunlarda yıkılmayacağız, yaşadıklarımız günahlarımıza kefaret olacaktır.
Bütün sorumluluklarını yerine getirdiği halde, “İnsanlar içinde en ağır imtihana çekilenler peygamberlerdir. Sonra onu takip edenlerin pisikolojileri güçlüdür. Ufacık sorunlarla karşılaşan öldüm bittim kül oldum diye kendini bırakan isyan edenler psikolojik sağlamlığa sahip olamazlar.
O halde her zorluğa göğüs gerip sabredelim, kusuru kendimizde arayalım, belki kusur bizdedir, kusuru başkasında arayan, kendini kusursuz gören hiçbir zaman kusurunu düzeltmez ve dünya, ahret saadetini kazanamaz. Psikolojisi sağlam olanlar her işlerinde başarılı olurlar. Bütün okuyucularıma, Allahtan psikolojik sağlamlık diler, selam ve saygılarımı sunarım.
Yazan Raziye Ünal